KinderSpelen.euIt's playtime! Gezellig samen spelen!

Computerspelletjes: ziek of zorgeloos?

wii

"Mama, papa, ik wil even op de computer!"Klinkt herkenbaar? Dat kan ook niet anders, want een maatschappij zonder digitale mogelijkheden (smartphones, tablets, computers, ... ) dateert niet meer van dit tijdperk. Als je kind er thuis niet mee in aanraking komt, gebeurt dit wel op school of bij kameraadjes. Maar het gevreesde onderwerp bij ouders blijkt niet altijd onterecht te zijn: eerder werden kleine jongetjes al slachtoffer van een flinke brainwash door gewelddadige spelletjes. Of meisjes kwamen in onaangenaam contact met pedofielen. De computer hoeft niet zo’n verwerpelijk ding te zijn. Zoiets heet een juist evenwicht tussen gewone spelen en computerspelletjes.

Enkele feiten op een rij

Uit onderzoek bleek dat de kinderen van vandaag gemiddeld anderhalf uur per dag achter de computer zitten. En bij de jongens is het blijkbaar erger gesteld dan bij het vrouwelijke geslacht. Want de jonge mannen zitten niet alleen langer achter het scherm; dat gebeurt ook op regelmatigere basis dan bij de dames. Zelfs kleuters brengen ongeveer een uur per dag door achter de computer. Maar de ergste leeftijdsgroep? Dat zijn de pubers, want zij zijn goed voor zo’n twee en half uur computeren per dag!

Wat er zo fijn is aan een computer

Kinderen vinden computerspelletjes leuk, dat is een zekerheid. Maar waarom? Wat is het achterliggende verhaal? Het antwoord: de controle. Kinderen kunnen zelf bepalen wat er gebeurt wanneer zij op een computer of laptop (let op, om te gamen moet een laptop de juiste eigenschappen hebben!) liggen te tokkelen. Jonge kinderen zullen sneller kiezen voor leerzame computerspelen, in tegenstelling tot oudere leeftijdsgroepen. Daarbij is het plezier de belangrijkste drijfveer. Toch is er één grote positieve noot aan het ‘computerspelen’. Als ouder kan je hier een duidelijke rol in spelen. Dat betekent niet dat je de minder educatieve spelen moet verbieden. Probeer te zoeken naar een evenwicht dat een versnelde achteruitgang van het zicht verhindert, maar het plezier bevordert.

Belangrijk: vandaag zijn er ook educatieve games in de vorm van apps op smartphones en tablets. Meer daarover kan je hier vinden!

Kinderspelen

Ik heet je van harte welkom op mijn site over kinderspelen. Een bezoekje aan deze website leert je een hoop bij over kinderspelen en het belang hiervan. Stap naar een doorsnee twaalfjarige en vraag hem of haar of hij/zij ervan houdt om te ravotten met zijn/haar vriend(innet)jes, en ik garandeer je dat je een luidkeelse 'ja!' zult krijgen.