KinderSpelen.euIt's playtime! Gezellig samen spelen!

Ideale spelletjes voor verschillende leeftijdscategorieën

pokeravondje

Kinderen zijn tussen vier en zes jaar oud reeds in staat om volledig zelfstandig buiten te spelen met hun vriendjes. Natuurlijk is het wel belangrijk dat jij, als bezorgd familielid, een oogje in het zeil houdt. Dat geldt voor binnen- en buitenspelen, trouwens. Maar welke spelletjes zijn nu geschikt voor bepaalde leeftijden? Dat bekijken we samen op deze pagina!

Zes tot en met negen jaar

Deze leeftijd leent zich ertoe om verschillende spelen en sporten aan te leren. Het is louter een kwestie van motorische grenzen te verleggen. Maar opnieuw: spelletjes moeten leuk blijven. Dus laat je kind hier voldoende vrij in. Tenslotte moet het zelf kennismaken met wat het al dan niet leuk vindt. Wil je jouw kind echt trakteren op een portie plezier? Neem het dan mee naar een buiten- of binnenspeeltuin. Of koop een aantal oude volksspelletjes zoals een sjoelbak, bijvoorbeeld Fantastisch voor zijn ontwikkeling. En 's avonds zal het doodop zijn. Dat is dan weer fantastisch voor jou.

Negen tot en met twaalf jaar én ouder

Deze leeftijdsgroep weet en kan al veel. Doorgaans zullen kinderen van negen tot en met twaalf jaar zich bewust zijn van wat wel en niet mag. Ze kennen de grenzen, en weten dat ze niet in de buurt van drijfzand moeten spelen en dergelijke meer. Althans, dat zou toch moeten. Rond deze leeftijd wordt ook het verschil in interesse bij meisjes en jongens groter. Toch is het belangrijk om niet iedereen zomaar over dezelfde kam te scheren. Het ene meisje is het andere niet. Dus als jouw dochter graag voetbalt (meestal is dit vooral geliefd bij het mannelijke publiek), sta dat dan ook toe.

Verder worden kinderen rond de leeftijd van twaalf jaar nog socialer. Ze staan aan het startpunt van de puberteit en hebben de nood om te experimenteren met hun interesses. Jaagt deze zin je de stuipen op het lijf? Niet nodig. De meeste kinderen vertonen nog altijd interesse in onschuldige zaken: popmuziek, rondhangen met vrienden, naar een verjaardagsparty gaan, ... Voor meisjes kan dit bijvoorbeeld gaan om girls nights, movie nights. En bij de jongens? Wel, laten we zeggen dat het voetbalveld bij jou om de hoek grondig bespeeld zal worden! Rond deze leeftijd willen jongens trouwens ook wel eens échte volwassenenspelletjes spelen. Gun je zoon een pokertoernooitje met vrienden, zolang ze maar niet voor geld spelen. Op deze manier proeven ze van zaken die ze cool vinden, en leren ze het zien als een leuke hobby – niet als iets waar ze later plots helemaal in verdwalen!

Computerspelen en gezelschapsspelletjes

De vrees van bezorgde ouders: gaat hun kind zich ook wagen aan gevaarlijke en gewelddadige gezelschapsspelen? Gaat hun lieve zoon of dochter verknocht zijn aan de computer of tv? Het is moeilijk om hierover een gefundeerde uitspraak te doen. Maar ik adviseer je om hierin een evenwicht te zoeken. Verbied je jouw kinderen om nog maar naar een scherm te staren, zal dat op korte of lange termijn toch averechts werken. Nefast voor de sfeer des huizes, dus. Je kan ook af en toe een gezelschapsspel spelen met het hele gezin. Extra gezellig en ideaal voor op een druilerige zondagmiddag. En plezier en sociaal contact verzekerd! Graag meer info over computerspelletjes? Surf dan als de bliksem naar deze pagina.

Kinderspelen

Ik heet je van harte welkom op mijn site over kinderspelen. Een bezoekje aan deze website leert je een hoop bij over kinderspelen en het belang hiervan. Stap naar een doorsnee twaalfjarige en vraag hem of haar of hij/zij ervan houdt om te ravotten met zijn/haar vriend(innet)jes, en ik garandeer je dat je een luidkeelse 'ja!' zult krijgen.